Debitare laserÎntrebări frecventeSoluții

Fie că abia faci cunoștiință cu tehnologia de prelucrare cu laser sau ești un utilizator experimentat, în secțiunea aceasta găsiți răspunsul la diferite întrebări și probleme care pot apărea.
Securitate – Sănătate – Siguranță

La ce pericole este expus operatorul unei mașini de debitat cu laser?

Atunci când la proiectarea și fabricarea unei mașini de debitat cu laser au fost respectate toate normele aplicabile, mașina nu a suferit modificări și este întreținută și verificată corespunzător, aceasta poate fi operată în condiții de maximă siguranță. Conformitatea cu normele aplicabile trebuie certificată de producătorul sau importatorul acesteia prin declarația de conformitate și marcajul CE aplicat pe mașină.


Pot vedea raza laser?

Nu, atât în cazul mașinilor de debitat cu laser cu CO2 cât și în cazul mașinilor de debitat cu laser cu fibră optică (fiber laser), raza laser nu poate fi observată cu ochiul liber. Lungimea de undă a fașciculului luminos se află în afara spectrului vizual și diferă substanțial în funcție de modul în care se obține raza laser.


Cât de periculoasă este radiația laser?

riscurile directe sunt:  orbirea temporara sau permanentă prin expunere la intensitate luminoasa vizibila si invizibila și arsura directa prin expunerea la radiatie laser intensa;

riscurile indirecte sunt:  risc de incendiu prin expunerea materialelor inflamabile;   emisie de substante toxice, substante cancerigene, nanoparticule etc. in timpul debitării laser; risc de electrocutare datorita surselor de alimentare a laserilor;

Laserii se clasifică după gradul de risc de accident în 6 clase. Toate sursele de laser care pot fi utilizate pentru prelucrarea de materiale (gravură sau debitare) sunt încadrate în:

clasa 4  – produse laser în cazul cărora privirea directă și expunerea pielii este periculoasă atunci când are loc în interiorul distanței de risc și în cazul cărora și privirea reflexiilor difuze poate fi periculoasă. Aceste lasere mai prezintă adesea și pericol de incendiu.

(https://cetal.inflpr.ro/newsite/laser_safety_riscuri)

Cum îmi dau seama dacă o mașină de debitat cu laser este sigură?

Pentru ca o mașină de debitat sau gravat cu laser să fie sigură este necesar ca aceasta să fie în mod obligatoriu complet închisă și prevăzută cu ecrane de protecție adecvate. Expunerea accidentală la o rază laser de 1 W pentru 0,25 secunde poate cauza orbirea permanentă a unei persoane aflată la o distanță de peste 1 km de sursa radiației laser!!! (https://www.lasersafetyfacts.com/laserclasses.html)

Piesele afalte în mișcare și cablurile și conexiunile electrice trebuie să fie de asemenea protejate corespunzător.


Este permisă utilizarea unei mașini de debitat cu laser fără carcasă completă de protecție?

NU, riscul de orbire permanentă este extrem de ridicat, pentru debitarea de metale se utilizează laseri cu puteri de peste 1000W, o reflexie apărută ca urmare a unei bucăți de material căzute, într-un unghi nefavorabil, a unei scule uitate pe masa mașinii sau căzute sub masa mașinii, etc. poate cauza arsuri, orbire temporară sau permanentă. Chiar dacă operatorul mașinii este echipat cu ochelari de protecție, celelalte persoane din atelier sau chiar din vecinătatea acestuia sunt supuse riscurilor cauzate de radiația laser.


De ce nu este sigură o mașină de debitare fără niciun fel de panou de protecție care este marcată CE?

În cazul celor mai multe mașini de debitare cu laser fabricate în China și a altor state din afara UE, marcajul CE este aplicat fără ca producătorul respectivului utilaj să respecte nici cele mai elementare norme de protecție. Acesta nu este valabil și nu vă oferă niciun fel de siguranță.  Pentru ca marcajul CE să fie valabil, echipamentul trebuie să respecte cel puțin directivele: 42/CE/2006, 30/CE/2014, 35/CE/2014 si ISO 11553 – toate părțile.


Prelucrarea căror materiale este periculoasă pe laser?

Este interzisă prelucrarea materialelor ușor inflamabile sau a materialelor care degajă gaze toxice, corozive sau cancerigene în timpul prelucrării cu laser.

Astfel debitarea și/sau gravura de PVC, PVB, fibră de carbon, PTFE/Teflon, oxid de beriliu, și orice materiale care contin halogeni nu este recomandată datorită gazelor extrem de corozive și nocive care se formează