Routerele CNC din seria LC-light sunt destinate prelucrării de piese de dimensiuni mici și medii. Acestea sunt adecvate pentru lemn, materiale compozite, mase plastice.
Routerele din seria LC-light sunt destinate pieselor de dimensiuni mici și medii, cursele utile ale masinilor din seria LC-light incep de la 510 x 510 x 110 mm pana la 1010x1510x110 mm.
Acestea sunt capabile sa lucreze in 3 si 4 axe si se remarca prin fiabilitate ridicata. Componentele utilizate de cea mai inalta calitate transforma routerul CNC intr-un echipament indispensabil pentru atelierul dvs.
Batiul este construit din profile de aluminiu, prelucrate CNC si imbinate cu suruburi.
Masinile CNC din seria LC sunt construite sub forma unui portal cu actionare unica, pozitionata central pe axa Y, sub masă. Ghidajele de precizie si carucioarele cu bile (ISEL PSF25) asigura o deplasare a portalului lina si fara vibratii. Ghidajele mașinilor cnc sunt esențiale pentru asigurarea preciziei de prelucrare. Deplasarea lină, fără vibrații stă la baza unei suprafețe frezate curate.
Surubul cu bile amplasat central asigura de asemenea o actionare precisa a axei. Axele X si Z sunt axe liniare ISEL cu surub cu bile, capsulate complet fiind astfel protejate impotriva prafului si a spanului. Acționarea axelor liniare se poate realiza în diferite moduri. Printre cele mai populare sisteme de acționare utilizate la routerele CNC se numără sistemele pinion-cremalieră și sistemele de acționare cu șurub cu bile. Fiecare dintre acestea are avantaje și dezavantaje. Sistemele de acționare cu cremalieră asigură o viteză maximă de deplasare, în cazul axelor lungi, superioară sistemelor de acționare cu șurub cu bile. Totuși, precizia sistemelor de acționare cu pinion-cremalieră este inferioară preciziei care poate fi obținută cu sisteme de acționare cu șurub cu bile. Chiar dacă, atunci când echipamentul este nou și este fabricat corespunzător, precizia unui sistem de acționare cu pinion-cremalieră de precizie cu dantura elicoidala ar putea fi asemănătoare preciziei obținute cu un sistem de acționare cu șurub cu bile, în timp, va scădea, datorită uzurii care apare incontestabil mai repede și mai accentual prin frecarea dinte pe dinte la sistemul pinion-cremalieră decât în cazul sistemelor de acționare cu șurub cu bile unde unde avem o mișcare de răstogolire a bilelor prin canalul elicoidal de precizie a șurubului cu bile.
Actionarea axelor se realizeaza cu servomotoare AC cu encodere de rezoluție înaltă, sistemul de comanda fiind in bucla inchisa. Astfel se elimina vibratiile si zgomotul motoarelor pas cu pas și a motoarelor hibride (motoare pas cu pas cu encoder) asigurand o functionare lina si uniforma. Cuplul constant pe aproape intreaga gama de turatie a motoarelor si sistemul de urmarire optica asigura precizia ridicata a masinii dvs. si elimina complet riscul de pierdere a pozitiei (pierdere de pasi).
Avansul poate fi de pana la 150 mm/s (9 m/min) cu acceleratii foarte ridicate. Acționarea routerelor CNC ieftine se realizează cu motoare pas cu pas (fără encoder) sau motoare hibrid (denumite de anumiti comercianți în mod eronat servo-hibrid), În cazul utilizării de motoare pas cu pas există întotdeuna riscul de pierdere a poziției datorită pierderii de pași. Aceasta duce aproape în toate cazurile la distrugerea piesei și de multe ori și la ruperea sculei. Pentru a reduce riscul de pierdere a poziției, unii producători adaugă un encoder rotativ care ajută la identificarea pierderii de pași și permite comenzii numerice să încerce să compenseze această pierdere de poziție. Totuși cuplul motorului pas cu pas, indiferent dacă este sau nu echipat cu encoder, scade direct proporțional cu turația motorului iar precizia este limitată constructiv la circa 400 pași / rotație (cu micropasire 1:2), o micropasire mai mare ajuta la reducerea vibratiilor dar nu poate fi luata in considerare la calculul preciziei datorita cuplului extrem de redus intre pasi.
Motorul de frezare poate fi un motor obisnuit din gama economica sau un motor profesional de mare putere cu schimbare de scule automata si comanda in frecventa tip ISEL. Sunt disponibile schimbatoare liniare si rotative de scule. Productivitatea, precizia dimensională a pieselor și aspectul suprafeței sunt date printre altele și de motorul de frezare. Utilizand un motor de frezare de calitate si accesorii adecvate clasei de precizie, calitatea suprafetei prelucrate va fi intotdeuna satisfacatoare.
Comanda numerica General Numeric se bazeaza pe un PC industrial modern si performant si permite comanda a pana la 4 axe interpolate. Utilizand servomotoare, nu exista riscul de a pierde pasi, se reduc semnificativ vibratiile iar avansul si acceleratia echipamentului este mult mai mare decat in cazul echipamentelor cu motoare pas cu pas. Tehnologia noua si performanta utilizata asigura fiabilitatea echipamentului si reducerea semnificativa a timpului de prelucrare.
Softul de comanda ofera numeroase facilitati si o reprezentare grafica a procesului deosebita. Acesta functioneaza sub sistemul de operare Linux care ofera o stabilitate ridicata si caracteristici de functionare in timp real excelente.
Optional, routerul dvs. poate fi insotit de o licenta CAD/CAM pentru 2.5, 3, 4 sau 5 axe adecvata pentru prelucrarile ce se vor efectua cu masina.
Masina este compatibila cu majoritatea programelor CAM cum ar fi: Vectric Aspire, VCarvePro, Cut2D, ArtCAM (Delcam), SolidCAM, EdgeCAM, Esprit, VisualMill si Visual Art (MecSoft), Type3, IsyCAM, Euclid, si multe alte programe gratuite si comerciale.
Controlul calitatii este asigurat pe durata intregului proces de fabricatie.
Calitatea si fiabilitatea superioara a echipamentelor CNC produse de General Numeric se datoreaza in special propriului sistem intern de asigurare a calitatii. Printre pietrele de temelie a sistemului de asigurare a calitatii se numara selectarea atenta a furnizorilor, verificarea si testarea extensiva a fiecarui lot de componente achizitionat, verificarea interna dupa fiecare etapa de fabricatie utilizand echipamente de masura calibrate de la producatori consacrati.
Documentarea digitala a tuturor elementelor componente, masurarea si calibrarea finala a echipamentului cu un sistem performant Renishaw Ballbar conform normei ISO 230-4 si in cazul echipamentelor cu cerinte deosebite de precizie, masurarea finala si intocmirea tabelelor de compensare cu un interferometru laser HP/Agilent convorm normelor international recunoscute VDI/DGQ 3441 si ISO 230.
Echipare Standard
Opționale:
Echipare Standard
Opționale:
Echipare Standard
Opționale: