Cum alegem routerul cnc potrivit pentru necesitatile noastre prezente si viitoare?

8 octombrie 2021by admingeneral0

Routerul CNC reprezinta pentru multe ateliere o investitie majora de care poate depinde viitorul respectivei afaceri. Ce faci insa atunci cand nu te pricepi la masini unelte si pe piata sunt zeci de modele de routere cnc cu specificatii si preturi foarte diferite? Relaxeaza-te, ia o cana de cafea si citeste detaliile de mai jos.

Pentru inceput gandeste-te ce vrei sa faci acum cu routerul cnc si la ce vrei sa il intrebuintezi pe viitor.

Dimensiunea:  daca vrei sa produci placute gravate de mici dimensiuni nu vei avea nevoie de un router de 2000×3000 mm iar daca vrei sa produci piese din lemn masiv probabil ca un router pe care sa iti incapa o usa (1200×2000 mm sau 1200×2500 mm) iti va fi suficient. In alte domenii precum fabricare de mobila din de mdf, pal, placaj sau industria publicitara iti vei dori un router de 2000×3000 mm pe care sa incapa o placa intreaga de material (vei lucra mult mai eficient asa).

Avansul de lucru (viteza de prelucrare): Ce volum de lucru preconizezi? Vei decupa o placa de material / saptamana? Atunci nu ai nevoie de o masina foarte rapida, probabil ca nu are rost sa investesti foarte mult intr-o masina scumpa.

Vrei sa prelucrezi volume mari de material in 1-2 sau chiar 3 schimburi? Atunci vei avea nevoie de un router cnc fiabil si rapid.

Precizia de prelucrare: In ce industrie lucrezi? Vrei sa produci piese din pal si lemn? Cel mai probabil ca o precizie de 0.1 mm va fi suficienta.  Vrei sa faci gravuri sau piese de precizie din aluminiu? Atunci ai nevoie de precizie mare pentru ca unele gravuri pot avea o suprafata de doar cativa mm².  Vrei o masina pe care sa o utilizezi in industria publicitara sau cu care sa faci sabloane? Probabil ca vei avea nevoie de o un router CNC precis si rapid.

Accesoriile: In functie de materialele pe care doresti sa le prelucrezi vei avea nevoie de diferite accesorii. De exemplu: daca prelucrezi aluminiu sau plastice vei avea nevoie de o duza de pulverizare emulsie sau o duza de racire a frezei cu aer rece. Daca prelucrezi lemn iti vei dori sa poti aspira spanul si praful rezultat in urma frezarii iar daca prelucrezi materiale sub forma de placi, atunci o masa de vacuum va fi extrem de utila.

Serviciile: Uneori serviciile oferite de furnizor (scolarizare, service, mentenanta, etc.) fac diferenta. De cele mai multe ori, clientul ignora acest aspect foarte important. Pentru ca routerul cnc va deveni o scula indispensabila pentru atelierul tau este important sa il folosesti eficient, sa il intreti corespunzator iar in cazul in care apare o problema tehnica, furnizorul tau sa poata interveni rapid si eficient pentru remediere ca tu sa produci bani in continuare cu routerul cnc achizitionat. Sa iti dau un exemplu: un client a cumparat un router cnc. Operatorul care deservea masina si care a fost scolarizat a plecat in strainatate la munca, clientul a angajat alt operator care a fost scolarizat de fostul angajat in ultimele doua zile inainte ca acesta sa plece definitv din firma. Dupa o perioada suficient de lunga de acomodare a noului angajat, clientul constata ca productivitatea routerului cnc este sub jumatate din productivitatea pe care o avea cu fostul operator (adica routerul cnc producea jumatate din banii pe care ar fi putut sa ii produca). O scolarizare de o zi a noului angajat la sediul nostru si suportul telefonic si online ulterior au crescut din nou productivitatea la nivelul anterior in numai doua saptamani.

Sa iti mai dau un exemplu: un client a cumparat un router cnc de la unul din importatorii locali, furnizorul a instalat masina asa cum s-a priceput mai bine, a instruit personalul clientului asa cum s-a priceput mai bine iar peste 3 luni de la achizitie, atunci cand clientul deja avea comenzi si se baza pe masina, routerul cnc s-a defectat. Dupa doua luni de zile in care reprezentantii furnizorului au vizitat de mai multe ori clientul fara sa poata remedia problema (2 luni in care routerul cnc nu a produs bani iar clientul a pierdut lucrari), clientul a apelat la noi, problema fiind remediata a 2-a zi. Atunci cand achizitionati un router cnc, asigurati-va ca furnizorul poate sa va asigure suportul tehnic necesar atat in perioada de garantie cat si in postgarantie.

Detalii constructive – sau mai bine zis – cum faci diferenta intre routerele cnc

1. Mecanica

1.1. Batiul – batiul utilajului cnc reprezinta „baza” pe care sunt montate toate componentele, daca comparam routerul cnc cu o casa, batiul reprezinta fundatia acesteia. E logic ca vei dori sa ai o fundatie cat mai solida si cat mai dreapta. Problema care se pune este ce tip de batiu sa alegi. Unii producatori construiesc masinile cu batiu din profile de aluminiu (diverse calitati), altii construiesc batiul din profile de otel sudate iar la altii este din fonta turnata. Sa le luam pe rand.

  Batiul din profile de aluminiu are, ca toate celelalte tipuri de batiuri, avantaje si dezavantaje. Ca regula generala, pentru routere cnc de dimensiuni mici si nu foarte rapide este o.k. Lasand la o parte calitatea profilelor din care este executat batiul (china, turcia, germania cu diferite calitati, etc.), un batiu din profile de aluminiu va fi usor, nu foarte rigid si suficient de drept (asta daca profilele utilizate sunt de calitate, profilele au fost taiate si gaurite corespunzator – un batiu din profile taiate la ferastrau si gaurite la bormasina din hornbach, in garaj este putin probabil ca va fi suficient de drept si paralel). Astfel daca aveti nevoie de un router cnc mic sau de un router cnc pe care sa il puteti demonta ca sa il introduceti pe o usa foarte ingusta, un batiu din profile de aluminiu poate fi o solutie acceptabila. Vibratiile aparute la prelucrare vor fi preluate in mica masura de batiul fabricat din profile de aluminiu iar in cazul in care se foloseste routerul cu acceleratii si avansuri ridicate, este posibil ca datorita inertiei, batiul sa se torsioneze in timpul prelucrarii. General Numeric utilizeaza pentru masinile fabricate cu batiu din profile de aluminiu doar profile industriale ISEL Germany fiind prelucrate numai pe masini cu comanda numerica (debitare, frezare, gaurire).

  Batiul din profile de otel sudate este unul dintre cele mai utilizate modele de batiuri pentru routerele cnc de dimensiuni medii, mari si foarte mari. Acesta este mult mai rigid decat batiul din profile de aluminiu, are o masa inertiala mai mare decat batiurile din profile de aluminiu si preiau mai bine vibratiile. Atunci cand doriti sa achizitionati un router cnc cu batiu din profile / tabla de otel sudate, asigurati-va ca batiul respectiv a fost detensionat in prealabil (orice sudor stie ca o confectie metalica sudata va „lucra” – adica se va deforma in timp (cel mai mult in primii 2 ani) datorita tensiunilor interne care apar la sudura. Detensionarea elimina aceste tesiuni interne si cauzeaza deformarea batiului in timpul procesului, astfel dupa detensionare batiul nu se va deforma suplimentar. Aceste deformari a structurilor sudate nedetensionate pot sa ajunga si la zeci de milimetrii !!! De asemenea, pentru a suda un batiu care sa poata fi frezat ulterior, dupa detensionare sunt necesare dispozitive speciale si cunostiinte avansate.  Frezarea suprafetelor de asezare pentru ghidaje, rulmenti, etc. si masa masinii este esentiala. In urma sudurii si a detensionarii batiul se deformeaza, de asemenea, chiar si daca nu ar interveni deformarea structurii dupa sudura, profilele de otel, chiar si cele de precizie, au conform normativului abateri de planeitate si forma inadmisibile pentru a aseza direct ghidaje, masa masinii, suporti de motoare si suruburi cu bile, etc. Pentru a obtine o suprafata buna de asezare, este obligatorie frezarea tuturor suprafetelor esentiale dupa sudura si detensionare.  General Numeric sudeaza toate batiurile pe dispozitive adecvate, detensioneaza si frezeaza toate suprafetele esentiale dintr-o singura prindere!

Batiul turnat – cea mai buna solutie pentru fabricarea unui batiu de masina unealta este turnarea. Prin turnare se pot obtine forme complexe cu masa inertiala mare optimizate pentru cea mai buna amortizare a vibratiilor. Batiul turnat necesita detensionare si frezare ulterioara a tuturor suprafetelor de asezare pentru ghidaje, suruburi cu bile, masa, etc. Tehnologia de fabricare a batiurilor sudate este destul de costisitoare fiind inabordabila in clasa de pret a routerlor cnc clasice. Atentie! Exista furnizori pe piata care indica in fisa de date „batiu turnat” dar uita sa precizeze ca de fapt sunt turnate doar cateva piese mici care fixeaza axa X de axa Y iar uneori, la masini mici si axa X.

 

1.2. Ghidajele – presupunem ca batiul routerului cnc este suficient de drept si rigid pentru routerul cnc de care avem nevoie. Ghidajele sunt, pe langa batiu, unul dintre elementele mecanice esentiale pentru precizia si fiabilitatea routerului cnc. Cu cat sunt mai rigide si mai de calitate cu atat routerul dvs. va functiona in parametrii, mai bine si pentru mai mult timp. Si la acest capitol exista o serie de producatori care fac economie, astfel intalnim:

Ghidaje inproprii – exista producatori si routere cnc pe piata care nu au ghidaje, pentru o economie maxima, producatorii au montat role sau rulmenti care ruleaza direct pe profile de aluminiu sau otel. Acest tip de ghidare este inprecis si nu este de loc fiabil. In scurt timp apare uzura care va cauza vibratii si abateri de prelucrare sau chiar blocarea echipamentului.

Ghidaje tip bara cilindrica rectificata si calita fixata doar la capete cu bucsi cu bile. Acest tip de ghidaj este cel mai ieftin tip de ghidaj existent, fabricat de chinezi si utilizat de obicei la routerele CNC foarte ieftine. Ghidajul nefiind sprijinit se va incovoia (se indoaie) in special in zona centrala cauzand vibratii si abateri care pot ajunge la milimetrii! Aceste ghidaje au fost gandite pentru aplicatii in care precizia nu conteaza iar fortele sunt minime (de exemplu o usa de masina unealta sau diferite accesorii)

Ghidaje cu bare cilindrice sprijinite  aceste tipuri de ghidaje fabricate in china, turcia sau germania sunt o solutie suficient de buna pentru multe routere cnc. Fiind fixate de un profil de aluminiu, profil care la randul lui este fixat de batiul masinii sunt mult mai rigide decat ghidajele tip bara cilindrica, aceste nu se incovoaie. Si aceste ghidaje pot fi impartite in categorii in functie de calitate si model. General Numeric utilizeaza acest tip de ghidaj in axele liniare capsulate ISEL Germany tip LES 4/5/6.

Ghidaje liniare profilate sunt ghidajele cele mai rezistente si rigide. Pe piata exista o varietate foarte mare de astfel de ghidaje cu provenienta china, turcia, japonia, taiwan, germania, etc. Atunci cand ghidajul profilat este de o calitate buna si instalat corespunzator, acesta va asigura cea mai buna precizie de prelucrare. General Numeric utilizeaza doar ghidaje profilate ISEL Germany la routerele din seria LC – pe axa Y, la routerele din seria LC-Steel – pe toate axele si optional la routerele din seria LC-PRO in cazul in care se instaleaza axe liniare tip ILE 20/20 in locul axelor tip LES 6 si 5.

1.3 Actionarea – transformarea miscarii de rotatie a motoarelor rotative de actionare in miscare liniara se realizeaza in moduri diferite. Cele mai utilizate variante la routere CNC sunt urmatoarele:

Mecanism pinion cremaliera:  cremaliera reprezinta o tija dintata iar pinionul este o roata dintata montata de obicei pe motor sau pe un reductor. Acest mecanism de actionare are avantaje si dezavantaje. Printre avantajele lui se numara faptul ca pot fi obtinute viteze de deplasare mai mari decat in cazul suruburilor cu bile fiind si mult mai ieftine decat suruburile cu bile. Principalele dezavantaje sunt precizia mai mica decat in cazul actionarii cu surub cu bile si uzura mult mai mare decat in cazul sistemelor cu surub cu bile. Pentru diminuarea neajunsurilor tehnologiei de actionare se pot utiliza cremaliere cu dinti inclinati. Acestea asigura o precizie mai buna de pozitionare decat cremalierele cu dinti drepti se uzeaza insa mult mai repde fata de suruburile cu bile.  General Numeric utilizeaza cremaliere doar la masinile de debitare cu plasma din seria M (buget redus) si la routerele CNC cu curse mai mari de 3.500 mm.

Surub trapezoidal: acest tip de actionare a fost la moda in anii ’30-’70 fiind utilizat in special la masinile de frezat, strunguri, etc. manuale. Dupa cum spune si numele mecanismul este alcatuit dintr-un surub cu filet trapezoidal si o piulita din bronz, alama sau platic (PA, teflon). Pentru utilizarea acestuia la masini cu comanda numerica apar o serie de dezavantaje. Acest sistem de actionare va avea intotdeuna jocuri (cu toate sistemele de preluare a jocului, piulite duble etc.), daca nu are joc, se blocheaza. Piulita freaca direct pe surub, fortele necesare pentru actionarea axei sunt mult mai mari decat in cazul axelor cu pinion – cremaliera sau surub cu bile. Ca urmare a frecarii, uzura este mult mai mare decat la sistemele de actionare cu surub cu bile sau la cele de actionare cu cremaliera. General Numeric NU utilizeaza sisteme de actionare cu surub trapezoidal la routerele cnc pe care le produce.

Surub cu bile: dupa cum spune si numele, sistemul de actionare este compus dintr-un surub si o piulita cu bile, acesta functioneaza ca un rulment liniar care in schimb se roteste in jurul unui surub. Sistemul de actionare cu surub cu bile este la momentul actual cel mai utilizat sistem de actionare pentru masinile de frezat industriale. Uzurile sunt mult mai mici decat in cazul celorlalte sisteme de actionare, sunt mult mai silentioase si mult mai precise (se pot obtine precizii in domeniul nanometrilor), totusi acestea sunt cele mai scumpe sisteme de actionare

1.4 Masa masinii  Tipul de masa se alege in functie de scopul utilizarii routerului cnc, pentru anumite materiale si tipuri de piese este adecvata masa cu canale T, pentru prelucrare de placi (formatizare, debitare, etc.) este adecvata o masa de fixare cu vacuum.

Masa cu canale T – masa cu canale T este cea mai versatila masa. Astfel cu ajutorul canalelor se pot fixa piese cu bride, cu menghine excentrice, diferite tipuri de cleme rapide sau menghine de precizie. Acest tip de masa este ideal pentru prelucrarea de piese cu suprafete mici si inaltime mare sau pentru prelucrarea pieselor din materiale poroase sau materiale care nu au o suprafata perfect plana. Cele mai multe mese cu canale T a routerelor cnc sunt fabricate din profil de aluminiu cu canale T. Bineinteles ca si aici exista calitati diferite, cu cat este mai gros peretele profiluliui, cu atat mai stabila va fi masa cu canale T si de cele mai multe ori si mai precisa. Un profil cu perete subtire risca sa vibreze si sa se deformeze in timpul frezarii. General Numeric utilizeaza pentru mesele cu canale T, profile de aluminiu dreptunghiulare cu profil fagure ISEL Germania. Acestea sunt suficient de rigide si permit aspirarea pentru vacuum prin interiorul profilului. Optional oferim si profile de masa pline, mai rigide si mai precise.

Masa cu vacuum devine extrem de utila atunci cand se prelucreaza piese in serie sau cand se prelucreaza preponderent materiale care vin sub forma de placi (mdf, pal, tego, aluminiu, plastice precum placi acrilice, policarbonat, etc.). Fixarea placilor se face uniform si rapid. Astfel se diminueaza vibratiile in timpul frezarii materialelor cu suprafete mari si grosimi reduse si se reduce la minim timpul necesar pentru asezarea materialului pe masa, prelevarea si curatarea pieselor finite. Totusi piesele de dimensiuni foarte mici sau piesele care contin foarte multe gauri nu pot fi tinute intotdeuna de masa cu vacuum. Pentru aceste piese se utilizeaza in multe segmente industriale o fixare cu banda dublu-adeziva si puntite tehnologice pentru ca piesa sa nu se desprinda de materialul din care este debitata. Pentru productia de serie se utilizeaza de cele mai multe ori ventuze de fixare cu vacuum personalizate. Tipul pompei de vacuum se alege in functie de tipul prelucrarilor care se vor realiza. Atunci cand se vor prelucra piese in serie, fixate cu ventuze personalizate sau cu mese de vacuum la care se poate delimita exact zona prelucrata, cel mai practic tip de pompa de vacuum este o pompa care va genera o diferenta mare de presiune, care de cele mai multe ori are insa un debit de aer scazut, debitul redus nu permite decuparea sau perforarea pieselor in zona de fixare. Pentru prelucrare de placi, acolo unde apar multe pierderi de presiune prin canalele frezate, cel mai practic tip de pompa este o pompa de vacuum cu canal lateral care nu realizeaza o diferenta foarte mare de presiune dar in schimb are un debit mare si nu este influentata foarte tare de pierderile de presiune.  General Numeric ofera mese de vacuum adecvate aplicatiei dvs. Mesele de vacuum destinate prelucrarii de placi oferite de General Numeric sunt mese hibrid vacuum + canale T cu material de sacrificiu pentru ca dvs. sa puteti decupa materialul pana jos fara griji.

1.5 Aparatorile si sistemele de protectie pentru ghidaje, suruburi cu bile, etc. nu sunt pur estetice ci au un rol activ in prelungirea vietii routerului cnc. Chiar daca ghidajele si suruburile cu bile sunt prevazute cu raclete de cauciuc, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura o buna functionare a ansamblului pe termen lung. In plus, aparatorile pentru ghidaje si suruburi cu bile scutesc operatorul de o gramada de timp necesar curatarii acestor elemente. General Numeric instaleaza axe liniare ISEL capsulate si astfel protejate impotriva spanului si a prafului. La anumite serii de masini, acolo unde nu se folosesc axe liniare ISEL, elementele de ghidare si surubul cu bile sunt amplasate astfel incat sa nu ajunga span la ele iar acolo unde nu este posibil, acestea sunt protejate cu burdufe.

1.6 Motorul de frezare este una dintre cele mai solicitate componente ale routerului CNC. Majoritatea producatorilor considera motorul de frezare ca si o piesa consumabila. Motorul de frezare influenteaza de cele mai multe ori si calitatea suprafetei si rezistenta sculelor in timp. Un motor de buna calitate cu bataie cat mai mica si turatie adecvata tipului de prelucrari va oferi satisfactie utilizatorului. Pe piata exista o varietate foarte mare de motoare de frezare, multe dintre ele cu calitate indoielnica. In functie de aplicatie, schimbarea automata de scule poate fi foarte practica. In acest caz este necesar un motor de frezare cu posibilitate de schimbare automata de scule. General Numeric ofera doar motoare de frezare de buna calitate fabricate in Germania sau Italia, cu sau fara schimbare automata de scule si turatii intre 1.000 – 24.000 rpm (optional, pana la 100.000 rpm). Noi nu instalam motoare chinezesti racite cu apa. Singurele motoare racite cu apa pe care le instalam sunt motoarele de turatie foarte mare (+60.000 rpm) datorita faptului ca acest tip de motor nu poate fi racit eficient cu aer.

1.7 Reductoarele sunt utilizate pentru reducerea turatiei si/sau cresterea cuplului unui motor. Acestea sunt utilizate de obicei la sistemele de actionare pinion-cremaliera si la axele de rotatie. Pe piata exista multe tipuri de reductoare. Cele mai putin precise sunt reductoarele cu curele sincrone care sunt insa si cele mai ieftine, reductoarele planetare sunt pentru multe aplicatii suficient de precise iar cele mai precise reductoare sunt reductoarele harmonic drive. General Numeric utilizeaza toate tipurile de reductoare pentru axele de rotatie.

 

2. Electronica

2.1 Motoarele de actionare a axelor – Pe langa ansamblul mecanic care dau precizia mecanica si geometrica a routerului cnc, motoarele de actionare, impreuna cu limitatorii de cursa si electronica de putere dau precizia de pozitionare si repozitionare. Si aici avem o gama variata de motoare de actionare.

Motoare pas cu pas – motoare foarte simple, tehnologic depasite inca din anii ’80 care au cuplu mare la turatie mica si rezolutie limitata. Astfel se disting motoare pas cu pas bipolare cu 1.8 grade/pas = 200 pasi / rotatie si motoare pas cu pas trifazate cu 1.2 grade / pas  = 300 pasi / rotatie. Cele mai utilizate motoare pas cu pas sunt motoarele bipolare cu o rezolutie de 200 pasi/rotatie. Unii producatori indica un numar mult mai mare de pasi, calculand astfel o precizie de pozitionare mare. Cum este posibil? Raspunsul este micropasire, aceasta inseamna ca driverul va incerca sa roteasca motorul doar o fractiune dintr-un pas intreg. Da, este posibil dar in practica se constata ca o micropasire mai mare de 1/2 nu poate fi luata in considerare in cazul routerelor cnc. De ce? Pentru ca, cuplul (forta) motorului pe micropas scade foarte tare, astfel la o micropasire de 1/2 respectiv 400 pasi/rotatie, cuplul motorului este de numai 70% iar la o micropasire de 1/16, cuplul pe micropas este mai mic de 10% din cuplul nominal. Astfel datorita fortelor necesare pentru deplasarea axelor si fortelor care apar in momentul frezarii, precizia de pozitionare reala va fi mult mai mica decat cea calculata teoretic. Din acest motiv, infiderent ce spun producatorii masinilor si ce date tehnice sunt indicate in fisele de date se vor lua in calcul cel mult 400 pasi/rotatie ceea ce inseamna ca la un surub cu bile cu pas de 10 mm, precizia de pozitionare va fi intre 0.05 si 0.025 mm.  O alta problema care apare la motoarele pas cu pas este aceea ca, cuplul motorului este invers proportional cu turatia. Motorul are cuplu mare la turatii joase iar de indata ce creste turatia, scade cuplul. Asta inseamna ca avansul maxim de deplasare al masinii este limitat. De multe ori, producatorii routerelor cnc cu motoare pas cu pas indica doua avansuri, un avans mic de prelucrare si un avans mare de deplasare rapida tocmai ca urmare a faptului ca, cuplul motorului este invers-proportional cu turatia. Cea mai grava problema insa care apare la motoarele pas cu pas este „pierderea de pasi”. Ce inseamna acesta si din ce motive apare? Cand spunem ca un motor pas cu pas pierde pasi inseamna ca, comanda numerica a transmis o comanda de deplasare iar motorul nu a executat-o. In cazul sistemelor cu motoare pas cu pas este cu atat mai grav cu cat comanda numerica nu are feedback (functioneaza in bucla deschisa) si nu stie despre faptul ca un anume motor a pierdut pozitia. Consecintele sunt distrugerea piesei prelucrate si/sau ruperea sculei. Cauzele care stau la baza pierderii de pasi sunt multiple, este posibil ca avansul sa nu fie corelat cu turatia iar fortele de prelucrare sa fie mai mari si astfel sa se depaseasca cuplul nominal al motoarelor, este posibil ca materialul sa fie neomogen / neuniform (de exemplu frezam un nod intr-o bucata de lemn), este posibil sa intervina o problema mecanica care sa ingreuneze functionare masinii (ghidaje murdare, etc.) sau este posibil sa se piarda pasi in timpul deplasarii rapide.

Motoare pas cu pas cu encoder de numite si motoare hibride sau servomotoare hibride – sunt in esenta motoare pas cu pas echipate cu un encoder rotativ. Astel se elimina problema pierderii de pasi, raman insa toate celelalte probleme legate de precizia de pozitionare si cuplul invers-proportional cu turatia motorului. Astfel, chiar daca motorul este echipat cu encoder, acesta nu ca fi nici mai precis si nici mai rapid decat un motor pas cu pas normal.

Servomotoare DC cu perii – sunt cele mai simple tipuri de servomotoare fiind de cele mai multe ori suficient de precise si rapide pentru un router cnc. Cuplul servomotoarelor este aproape constant pe intreaga plaja de turatie, respectiv 1-3.000 rpm (unele motoare pot ajunge si la 5.000 rpm), se pot obtine acceleratii mai mari decat in cazul motoarelor pas cu pas si sunt mult mai silentioase decat acestea. In plus, pentru scurt timp, motorul poate genera un cuplu de pana la 10x mai mare decat cuplul sau nominal. Astfel un router cnc echipat cu servomotoare poate fi si de 10 x mai rapid decat o un router cnc echipat cu motoare pas cu pas. Precizia de pozitionare este data de encoder si poate fi astfel mult mai mare decat la un motor pas cu pas. Encoderele de baza au de obicei peste 2000 impulsuri/rotatie fiind astfel teoretic de 5 x mai precise decat un motor pas cu pas. Dezavantajul servomotoarelor cu perii este faptul ca transferul energiei se realizeaza prin intermediul unui set de perii. Totusi servomotoarele DC de generatie noua sunt foarte fiabile, periile rezistand peste 30.000 ore de functionare. Periile sunt consumabile si se inlocuiesc.  General Numeric utilizeaza servomotoare DC doar la routerele din seriile UL, TT si LC Light.

Servomotoare BLDC si AC – servomotoarele BLDC sunt servomotoare de curent continuu cu rotor magnetic si stator infasurat. Astfel nu mai exista periile de la servomotoarele DC cu perii iar comutarea fazelor motorului se realizeaza de catre driverul de comanda, complicand astfel electronica de comanda. De obicei rezolutia encoderului unui motor BLDC este mai mare decat in cazul motoarelor DC cu perii pentru a permite o comutare precisa a fazelor. Servomotoarele AC sunt foarte asemanatoare cu servomotoarele BLDC, diferenta principala este reprezentata de forma tensiunii autoinduse care este perfect sinusoidala fata de tensiunea autoindusa a servomotoarelor bldc care este trapezoidala.  De asemenea, la servomotoarele AC nu exista ruperi de cuplu la comutarea fazelor si au un raport putere/volum mai bun decat in cazul servomotoarelor BLDC. Ambele tipuri de motoare sunt comandate cu tensiune sinusoidala in cazul utilizarii acestora in aplicatii de pozitionare de precizie cum este cazul routerelor cnc. General Numeric utilizeaza servomotoare AC pentru seriile de routere CNC: LC, LC-PRO, LC-Steel si PRO-5.

Motoare liniare – sunt in esenta motoare AC servo desfasurate, un pachet de bobine se deplaseaza deasupra unei sine magnetice. In momentul de fata, motoarele liniare sunt cele mai avansate tipuri de motoare de pe piata, acestea ating acceleratii mai mari de 10 m/s² cu viteze de deplasare de peste 1000 mm/s si precizie nanometrica de pozitionare. Totusi tehnologia este scumpa fiind aproape prohibitiva pentru utilizarea intr-un router cnc. General Numeric ofera, la cerere, variante de routere CNC echipate cu motoare liniare ISEL. In cazul routerelor cnc clasice, sunt foarte putine aplicatii la care se justifica utilizarea de motoare liniare. Printre acestea se poate numara sculptura CNC, in acest caz, timpul de prelucrare se reduce la circa 25%. Motoarele liniare sunt utilizate in special la masinile de frezat de mare viteza tip HSM sau in aplicatii unde este necesara o precizie deosebita.

2.2 Electronica de putere reprezinta acele sisteme electronice care comanda motoarele.

Drivere (invertoare) pentru motoare – driverele pentru motoare se aleg in functie de motorul utilizat. De obicei exista tipuri diferite de drivere pentru motoare pas cu pas si servomotoare. Driverele pentru motoarele pas cu pas sunt de obicei foarte simple si ieftin de realizat, acestea sunt insa limitate in ceea ce priveste capacitatea de identificare a unor posibile defectiuni (pierdere pasi, etc.) De cele mai multe ori, driverle pentru motoare pas cu pas sunt universale putand comanda foarte multe tipuri de motoare pas cu pas. Driverele pentru servomotoare sunt mai complexe, permit identificarea anumitor anomalii si defectiuni si trebuiesc configurate corect pentru tipul de motor utilizat. De cele mai multe ori, acestea vin la pachet cu servomotorul. Configurarea corecta a unui driver pentru servomotoare se realizeaza dupa ce este instalat servomotorul pe axa, la configurarea driverului se va tine cont de o serie de parametrii precum masa deplasata, inertia axei, etc. Astfel este posibila o pozitionare cat mai precisa simultan cu o functionare lina, fara vibratii a motorului. Toate driverele moderne pentru servomotoare au intrare de encoder. General Numeric se mandreste cu driverele pentru servomotoare DC/BLDC si AC ultramoderne dezvoltate in cadrul firmei. Driverele „Digital Servodrive 20” pot comanda toate tipurile de servomotoare (DC cu perii, BLDC si AC) fiind foarte fiabile si compatibile 100% cu toate servomotoarele ISEL Germany.

 2.3 Securitate conform normelor CE, toate masinile comandate automat trebuie sa dispuna de o serie de dispozitive de securitate redundante. Fiecare producator este liber sa trateze aceasta problema dupa cum doreste. Majoritatea routerelor CNC provenite din import (china) sau fabricate in Romania nu dispun de niciun fel de sistem de securitate. Sistemul de securitate serveste in special la prevenirea unui eventual accident sau avarii a echipamentului, lipsa acestuia poate avea consecinte grave atat pentru echipament cat si pentru operatorul acestuia. General Numeric a dezvoltat propria solutie integrata de securitate cu circuit redundant care monitorizeaza butoanele de oprire de urgenta, limitele de cursa, senzorii instalati pe masina (ca de ex. presiune de aer comprimat, interblocari, usi inchise), driverele si convertizorul motorului de frezare. In cazul oricarei situatii periculoase pentru om sau echipament, echipamentul este oprit imediat.

2.4 CNC – comanda numerica reprezinta creierul routerului CNC, aceasta comanda deplasarile pe axe, turatia motorului de frezare si echipamentele auxiliare. Pe piata exista o varietate foarte mare de comenzi numerice, de la comenzi numerice foarte simple tip DSP pana la comenzi numerice industriale, foarte complexe. Pentru aplicatii foarte simple, in special la serie, o comanda numerica simpla tip DSP (vezi telecomenzile acelea chinezesti) poate fi suficienta. Pentru lucrul profesional, operatorul isi va dori o comanda numerica cu un ecran pe care sa poata afisa programul atat text cat si grafic si sa dispuna de toate comenzile utile, inclusiv editare programe, programare conversationala, etc. General Numeric ofera o comanda numerica proprie bazata pe un pc industrial (fanless, quad core, ssd) cu interfetele aferente, monitor mare de 19″, tastatura silicon cu touchpad industriala, etc. Softul de comanda al routerelor cnc produse de noi este bazat pe linuxcnc (un soft open source personalizat de noi si utilizat pe sute de mii de echipamente industriale) si ruleaza sub sistemul de operare linux (foarte stabil si cu caracteristici de functionare in timp real excelente).

2.5 Invertor pentru comanda motorului de frezare routerele cnc profesionale si semiprofesionale sunt echipate cu invertoare (convertizoare de frecventa) pentru comanda motorului de frezare. Aceasta este o piesa sensibila in ansamblul electronic datorita faptului ca induce foarte multi paraziti in sistem. Un router CNC bun va fi echipat cu un invertor de calitate si filtrele de retea aferente. General Numeric utilizeaza convertizoare de calitate Nidec Control Techniques (fost Emerson) si filtrele de retea aferente.

3. Programare si Software –  un router cnc bun va permite programarea manuala sau conversationala direct pe cnc-ul masinii. Pentru operatii simple este mult mai eficient sa scrii un program manual decat sa desenezi, sa generezi si sa transferi programul. Programarea parametrica reprezinta intotdeuna un plus. Compatibilitatea cu principalele aplicatii CAM este de asemenea esentiala. Orice lucrare complexa se va realiza obligatoriu intr-un sistem CAM sau CAD/CAM.  Routerele CNC produse de General Numeric sunt compatibile cu majoritatea sistemlor CAM si CAD/CAM existente pe piata fiind utilizate cu succes cu Artcam, Aspire, VCarvePro, Delcam, SolidCAM, Esprit, SprutCAM, etc. Anumite serii de routere CNC produse de noi vin insotite de o licenta CAM.

4. Servicii – de obicei ignorate atunci cand alegi sa cumperi un utilaj si totusi extrem de importante dupa achizitie

4.1 Instalare – incercam sa fabricam pe cat posibil masini cnc – routere cnc si masini de debitare cnc cu plasma si laser – compacte. Atunci cand dimensiunile de gabarit ne permit transportul rutier in conditii normale (toate masinile cnc care au curse utile de pana la 2000×4000 mm pe X/Y) echipamentul va fi construit dintr-o singura bucata unitara. Principalul avantaj este faptul ca instalarea la client se face foarte rapid si nu necesita neaparat deplasarea unei echipe pentru instalarea masinii. Este suficient ca echipamentul sa fie alimentat cu energie electrica si aer comprimat (daca este necesar) si se poate „baga in span” direct. Constructia compacta va va scuti de dureri de cap si atunci cand vreti sa mutati echipamentul intr-un alt spatiu de productie. Toate masinile CNC produse de noi sunt aliniate, masurate si testate extensiv inainte de livrare astfel incat putem fi siguri ca echipamentul va functiona in conditii optime la client. Atunci cand este absolut necesar sau la solicitarea clientului, o echipa tehnica se va deplasa cu placere pentru instalare.

4.2 Scolarizare / instruire – un aspect important si deseori ignorat de clienti. Scolarizarea pentru utilizarea unei masini cu comanda numerica este esentiala pentru o utilizare productiva si economica a masinii cnc. Scolarizarea cuprinde aspecte legate de sanatatea si securitatea persoanelor care deservesc utilajul, aspecte de intretinere curenta pentru a prelungi durata de viata si a va asigura ca aveti intotdeuna o masina precisa si fiabila, aspecte privind identificarea si depanarea posibilelor defectiuni, aspecte privind functionalitatile echipamentului, fixarea diverselor materiale, strategii optime de prelucrare s.a.m.d.  Avand masini cnc instalate in cele mai diverse ramuri de productie industriala, de la o manastire de maicute pana la fabrici multinationale din industria auto si aeronautica ne mandrim ca putem transmite cunostiintele noastre aproape oricui este dispus sa invete.

4.3 Garantie – In perioada de garantie, atunci cand echipamentul este utilizat conform destinatiei, nu este deteriorat mecanic sau electric de catre client si este intretinut corespunzator, sunt acoperite toate defectiunile care ar putea sa apara la echipamentul cu comanda numerica produs de noi. Nu avem nicio componenta care sa nu fie acoperita de garantie (anumiti producatori sau furnizori nu ofera garantie sau ofera o garantie redusa de exemplu pentru motoarele de frezare, elemente de actionare, motoare de actionare, pompe de vacuum, etc.). Fiind producatorul echipamentului cnc si reprezentanti in Romania ai partenerului nostru ISEL Germany, avem intotdeuna toate piesele de schimb necesare pe stoc in Brasov astfel incat orice defectiune aparuta in garantie sau postgarantie se va remedia in cel mai scurt timp posibil. Diagnosticarea unei eventuale defectiuni se realizeaza rapid prin telefon sau internet (meniu service cu indicarea defectiunilor aparute cu posibilitati de diagnoza la distanta si configurare parametrii, etc.). In cazul unei defectiuni minore care poate fi remediata de client prin inlocuirea unei componente (de ex. driver motor – 3 conectori,  2 suruburi sau cablu motor, etc.), componenta va fi transmisa prin curier rapid fiind disponibila la client in 24 ore. In cazul in care defectiunea implica o aliniere ulterioara sau alte lucrari mai complexe se va deplasa in cel mai scurt timp posibil (1-3 zile lucratoare) o echipa tehnica pentru remedierea defectiuniii. In anumite conditii, asiguram garantie extinsa atunci cand este incheiat un contract de service cu mentenanta.

4.5 Postgarantie – asiguram service si piese de schimb pentru absolut toate masinile cnc, routere cnc,  masini de debitare cnc si masini specializate, produse la tema fabricate de General Numeric sau ISEL Germany. Chiar daca perioada minima garantata pentru care sunt disponibile piese de schimb este de 10 ani de la livrare, momentan asiguram service si mentenanta chiar si pentru masinile si echipamentele produse in urma cu 25 de ani! Chiar daca clientul se uita la termenul de garantie, ignora deseori aspectul postgarantie. Postgarantia este foarte importanta pentru a asigura o functionare optima a masinii cnc pe termen lung. Anumiti furnizori nu ofera niciun fel de postgarantie sau au termene foarte mari de remediere a defectiunilor in postgarantie. Noi avem intotdeuna piese de schimb pe stoc pentru masinile fabricate in ultimii 10 ani si reparam, producem la comanda sau inlocuim cu o componenta de generatie noua piesele defecte in cazul masinilor mai vechi de 10 ani. Astfel putem asigura clientii ca masina cnc va functiona in conditii optime pentru timp indelungat.

4.6 Consultanta de specialitate – oferim consultanta de specialitate tuturor clientilor nostri multa vreme dupa achizitia echipamentului. De exemplu un client achizitioneaza un router cnc cu care prelucreaza lemn dar dupa 4 ani doreste sa integreze piese de aluminiu si plastic in produsele sale, este suficient sa ne contacteze pentru a ii oferi informatiile necesare cu privire la prelucrarea in conditii optime a noilor materiale pe care doreste sa le prelucreze. De multe ori, oferim consultanta de specialitate si in domenii conexe, in limita cunostiintelor de care dispunem, atunci cand clientul doreste sa dezvolte produse noi.

4.7 Buyback – atunci cand un client se dezvolta si are nevoie de un echipament mai mare, mai rapid, sau specializat oferim buyback pentru masina cnc a clientului, aceasta reprezentand o parte din plata pentru noul echipament.

4.8 Router CNC sau masina de debitare CNC in custodie pana la livrarea masinii comandate – in anumite cazuri putem pune la dispozitia clientului un router cnc sau o masina de debitare cu plasma cnc pe perioada de fabricatie a masinii cnc comandate la noi. Astfel clientul se familiarizeaza mai repede cu tehnologia de prelucrare si poate incepe productia imediat.

Leave a Reply